Nieuws van Eric de Bruijn

Huwelijken

11 juni 2016

Twee geweldige huwelijken mogen fotograferen. De eerste, het huwelijk van Inge en Hans, op het strand van Scheveningen. Super weer met (als fotograaf) als voordeel dat het licht bewolkt was. Daarom fungeerden de wolken als een prachtige diffuser. Alle foto's konden daarom zonder flitslicht gefotografeerd worden. Scheveningen = strand. Daarom heb ik weer foto's geplaatst bij Huwelijk op strand. 

De andere bruiloft was in Fort Beemster. Een geweldige trouwlocatie. Mooie trouwzaal en een super buitengebeuren. Bij dit huwelijk van Amber en Lars eerst buitenfoto's waarvan hiernaast een voorbeeld. Daarna de trouwplechtigheid. Dat was wat lastiger vanwege het relatief weinige licht. Zelfs op een hoge ISO stand was het niet goed te doen. Daarom met een flitser achter in de zaal bijgelicht. De foto's zijn terug te vinden bij Huwelijk op locatie.

Tot slot mag het trouwfeest niet ontbreken tijdens een huwelijk. Als trouwfotograaf is dat onderdeel van de dag. Van het huwelijk van Amber en Lars zijn daarom te gekke foto's toegevoegd bij Huwelijksfeest.

Kelly Beukers - eindexamen

26 mei 2016

Op 25 mei studeerde Kelly Beukers af in P3 in Purmerend. Sowieso al een te gekke zaal, maar helemaal als die goed gevuld is.  

Kelly Beukers liet via een videowall zien dat de show over 30 minuten zou starten. Wat volgde was een professionele show van een vakvrouw die niet voor niets cum laude slaagde voor haar examen. 

Een geweldige band en een super lichtshow maakte het feest compleet. Leuk om zo onverwacht hier een fotografisch steentje aan bij te dragen. Foto's van het concert via deze link Kelly Beukers

Zondag een fotoshoot van een klein meisje dat een jaar wordt. Foto's voor de uitnodiging. Wordt wel weer leuk om te doen. 


Wat brengt de maand juni?

23 mei 2016

Om te beginnen brengt de maand juni (3 juni) de bruiloft van Amber en Lars. Plaats van handeling is Fort Beemster in Zuidoostbeemster. Wat een te gekke plek is dat. Sfeervol aangelegd, mooie trouwzaal, geweldig intiem buitengedeelte met een soort van bedoeinentent. En dat alles binnen het oude fort. 

Trouwfotografie blijft echt te gek om te doen. Het improviseren, de onverwachte dingen, licht wat soms lastig is en waar je rekening mee moet houden. Zeker gedurende de trouwplechtigheid is de adrenaline hoog en ben je zo scherp als een mes. Die druk en die spanning maakt dat ik trouwreportages graag mag doen. Het vraagt het uiterste. De kick is daarom des te groter als je later het resultaat terug ziet en voor de positieve verrassing bij het bruidspaar zorgt. 

Afgelopen zaterdag ook een bruiloft op het strand van Scheveningen. Het weer was super, beter dan op andere dagen zoals vandaag. Het was wel bewolkt maar dat zorgt zelfs voor geweldige platen. En natuurlijk de combinatie met het strand. De foto's zullen volgen. 

En dan moet ik door omstandigheden helaas Touwtjes Los laten schieten, maar daar komt dan a.s. woensdag in P3 in Purmerend (waarschijnlijk) Kelly Beukers voor in de plaats. Een te gek optreden wordt verwacht. En later in juni zal ik met Kelly nog een gaaf moodboard uitwerken. 

Foto's voor dating

13 mei 2016

Ik word regelmatig gevraagd om foto's te maken voor dating sites. Mannen en vrouwen die een relatie zoeken via internet. Ik kreeg de volgende te gekke reactie per mail: 


Dag, Eric
In augustus 2014, dus ruim anderhalf jaar geleden, heb je van mij een reeks portretfoto's gemaakt. Ik was toen 60. Mijn doel was om de foto's te gebruiken voor dating. Feitelijk ben ik daar pas een jaar later, dus in 2015, mee begonnen. En ik had je beloofd te laten weten of jouw foto's een grote rol hebben gespeeld, mocht ik succes hebben. En ja, dat is dus het geval. Dit voorjaar was een vrouw helemaal voor die foto's gegaan. Ze vond er een
soort oprechtheid vanuit gaan, iemand die je, zoals ze zelf zei, 'niet zal besodemieteren', na een aantal slechte ervaringen. Dus dat heb je in ieder geval raak getroffen met je foto's. En het resultaat is dat hieruit een hele leuke relatie tussen mij en deze vrouw is ontstaan.

Ik moest dit toch even aan je kwijt.

Gaaf, toch. Hier doe je het o.a. voor. 

Nieuws van Eric de Bruijn, trouw en portretfotograaf

Allerhande

11 mei 2016

Er gebeurt veel op fotografiegebied. Hier een update van een aantal zaken. Zaken die vandaag een waarheid zijn maar morgen weer anders kunnen zijn. Dat maakt het spannend en uitdagend. 

-    Noemde ik de vorige keer nog dat Syb van der Ploeg het project van The Rocket zou ondersteunen. Nu moet ik melden dat dit nog onzeker is. Bij een project als The Rocket speelt zoveel gelijkertijd. Gelukkig heb ik mijn contacten via KWF en Pieter Xander van der Ploeg en via het verleden toen de kalender voor Down2Famous is gemaakt. Ik heb toen de contacten met verschillende bekende Nederlanders kunnen leggen. Dus wellicht dat daar nog iets uit komt als ondersteuning voor het mooie project van PBII

-    Op 21 mei mag ik weer een huwelijk fotograferen op het strand van Scheveningen. Natuurlijk geweldig om te doen. Ook op 3 juni, maar dan het huwelijk van Amber en Lars

-    A.s. vrijdag Lina Roos voor een fotoshoot op het NDSM terrein

-    Op 24 mei is er in Bitterzoet in Amsterdam het project "Touwtjes Los". Dan speelt een drietal bands rock, pop. Als concertfotograaf mag ik daar aanwezig zijn.
 Na vier jaar conservatorium knippen Pascal, Megan en Tessa de  Touwtjes Los en knallen ze met hun nieuwe projecten de wereld in. Droom weg bij de sferische klanken en samenzang van Dakota, deins mee op de eigenzinnige gitaargeluiden en frisse songs van Pascal, en laat je meeslepen door de dikke beats en mooie melodieën van EUT. 

-    En dan nog al die andere leuke zaken waar ik mijn creatieve aandacht aan mag schenken. 

Diverse portretten: Beeldentuin, NDSM terrein, eigen studio, De Boerderij, Expo Spacecentrum.

Shoots en andere zaken

27 april 2016

Nieuws over de fotoshoots van de afgelopen tijd, maar vooral ook over het prachtige project van PBII: the Rocket. In dit nieuwsitem o.a. over hoe je kunt steunen om dit tot een succes te maken. 


De shoots. Op de eerste plaats een shoot voor een dating site. Regelmatig word ik benaderd om foto's te maken die door een dating coach gebruikt worden voor internet. Het blijkt te werken.  Goede foto's voor internet dating. De resultaten van de foto's zijn, zo wordt mij verteld, zeer goed. Natuurlijk altijd leuk om te weten. Opdrachtgever www.singlecoaching.nl.

Dan een fotoshoot in de eigen studio met Lotte. Eerst in het Vliegenbos geshoot om daarna door te gaan naar de studio. Weer verschillende lichtopstellingen uitgewerkt inclusief met een aantal gels. 

Er staat nog een aantal shoots gepland. Daarnaast nog leuk nieuws van het Rocket front (www.pb2rocket.nl/). Er bestaat een grote kans dat Syb van der Ploeg (www.sybvanderploeg.nl/) mee gaat doen aan deze rock opera. Syb ken ik uit de periode van de Down2Famous kalender die in 2011 uit kwam. Een kalender met bekende Nederlanders en mensen met het Syndroom van Down. En dan nu eventueel bij the Rocket. Zou echt te gek zijn. 

Het Rocket project is ook bezig met crowdfunding. Als mede lid van het Rocket-team voel ik mij natuurlijk mede verantwoordelijk. Vandaar de link naar de site om dit bijzondere project te steunen. Klik hiervoor op Voor de Kunst - the Rocket.


Tot slot. Sinds deze week is Eric als trouwfotograaf ook terug te vinden op www.trouwen.nl en www.bruiloft.nl

Wat was en wat gaat komen

15 april 2016

Het is een gekke periode. Door omstandigheden heb ik drie concerten van KWF moeten afzeggen. De concerten van Rob de Nijs, de Kast en Jan / Annie. Helaas. Volgend jaar beter.  Een van de redenen is dat mijn rug een hele avond lang nog niet helemaal mee werkt. Komt wel weer. 

Wel afgelopen maandag Rowwen Hèze voor KWF wat boven verwachting erg leuk en goed was. Een stel te gekke gasten. 

Nog wel wat andere shoots  als portretfotograaf in het vooruitzicht en een achter de rug. Vandaag Hebe de Champeaux. Een dirigent, violiste en mezzo sopraan. Foto's voor haar website. Heel gaaf geworden. 

Volgende week een tweetal shoots. Eenmaal voor een datingsite en de tweede Lotte, wat een tweede shoot wordt (vorige twee jaar geleden). 

Kortom, fotografie blijft zo ontzettend leuk om te doen. Het is alleen jammer dat concerten op een wat lager pitje moeten. Neemt niet weg dat ik dat metier niet laat vallen. Het is zo gaaf om te werken met licht. En dat kan bij concerten als fotograaf. 

Progdreams V in Cultuurpodium Boerderij

3 april 2016

Op vrijdag 1 april mocht ik, mede namens PBII en Progwereld de avond fotografisch vastleggen. Om half acht deed PBII de aftrap en bracht haar nieuwe project The Rocket onder de aandacht met een aantal nieuwe nummers. Een Rockopera in het gedachtegoed van Wubbo Ockels. Een heerlijk begin om mijn vrienden van PBII bezig te zijn. En trots om van dit team ook deel uit te maken. 

Vervolgens was de beurt aan Mayra Orchestra. Een bijzonder stuk progmuziek. Heel orchestraal uitgevoerd. Een groep van 11 zeer muzikale mensen op het podium. 

De afsluiter van vrijdag was Knight Area. Door de komst van Peter Vink en Mark Bogert is de band er in mijn ogen op verbeterd. Met name het plezier spat er van af en de dynamiek tussen bassist en guitarist is heerlijk om te zien. Nummers van Hyperdrive, maar ook van de eerdere CD-'s. En tussendoor een voorproefje van nieuwe nummers. En afgesloten werd met Mortal Brow. 

Een verslag van deze avond zal volgen op de site van Progwereld. 

Nieuwe opdrachten

23 maart 2016

Na een vakantie van drie weken in Costa Rica ga ik weer aan de slag. De eerste shoots staan weer gepland. A.s. maandag Ruth Jacott voor het KWF in het Circustheater. Maar ook weer een aantal moodboards gaan uitgewerkt worden. Ik noem:
-    Mad Max thema; totaal twee keer wordt dit uitgewerkt
-    Een shoot met Lucia en een indianentooi
-    PBII met het nieuwe project Rocket in de Boerderij
-    Knight Area ook in de Boerderij
-    Rowwen Hèze ook voor KWF

Dus teveel om op te noemen. Lekker. Weer te gek om als portretfotograaf aan de gang te mogen. 

De foto is van Ravenna tijdens een shoot op het NDSM terrein in Amsterdam Noord. 

Mijn ontmoeting met Wubbo Ockels

19 januari 2015

Op 3 juni 2010 was ik gevraagd om een zakelijk evenement in de Hermitage vast te leggen van het bedrijf Monarch. Een van de sprekers zou Wubbo Ockels zijn. 

In de periode 2009 /2010 heb ik de opleiding aan de Fotovakschool gedaan en ergens begin mei zat ik tijdens de pauze op een terras vlakbij het Rijksmuseum aan een spa rood bij Café Hans en Grietje. Het was redelijk druk en aan mijn tafeltje was nog plek. Een man vroeg mij of hij mocht aanschuiven. Natuurlijk. Het bleek Wubbo Ockels te zijn. Ik vertelde hem van 3 juni en dat ik de Fotovakschool deed. Vervolgens ontspon een zeer fijn gesprek met een gedreven man. We hebben het gehad over wat hij in het leven had gedaan en hoe ver hij op dat moment was met zijn zero-emission zeilschip, de Ecolution. Wat een ontmoeting. Wat een persoonlijkheid. Natuurlijk was ik veel te laat terug op school. 

Op 3 juni 2010 spraken we elkaar opnieuw, na zijn enerverende presentatie over zijn dromen. En toen, in mei 2014 zijn overlijden met zijn bekende boodschap "Last message, love life". Hij vertelde over de aarde en dat er geen reserveplaneet is. "Onze aarde heeft kanker". 

En dan ineens het berichtje van PB II. Of ik het nieuwe project van deze band wil fotograferen. Onderwerp Rocket met het gedachtegoed van Wubbo Ockels. Ineens lijkt de cirkel rond.

De start is gemaakt in het Space Centrum in Noordwijk. PBI II, de acteurs, Joos Ockels. Het begin van iets moois. Een nieuw project na 1000 Wishes. En wat ben ik trots dat ik weer deel mag uitmaken van het team. De start is veel belovend, met vandaag ook in de Telegraaf een artikel. 

Om met de woorden van Wubbo te spreken: "Wij, de mensheid, zijn zo sterk dat we de aarde kunnen redden. Maar we kunnen haar ook vernietigen. Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk." Met het project Rocket wil PB II ook een bijdrage leveren. Hoe klein ook. En ik, Eric de Bruijn, doe mee. 

Fotografie - deel 1

6 februari 2016

Fotografie is een mooie bezigheid. En wil jij geen mooie foto's maken? Het is echter niet altijd eenvoudig. Met name het licht wil nog wel eens verstorend werken. Teveel licht geeft overbelichte foto's, te weinig licht van die donkere platen. Allebei niet wat je wilt. 

Toch kan het beter en daarom wil ik aan iedereen die betere foto's wil wat tips geven om betere foto's te maken. Ik wil beginnen met goed belichte foto's.

Tegen het licht in fotograferen zorgt ervoor dat degene die je wilt fotograferen te donker over komt. Dit kun je voorkomen. De eerste twee tips gelden ook voor fotograferen met je mobiel; de tweede twee tips meer voor het fotograferen met een camera. 


1.    Zorg dat je persoon in de schaduw komt te staan. Schaduw zorgt ervoor dat je camera op een andere manier het licht leest. De camera rekent altijd een gemiddelde uit van het hele beeld. Als het beeld gemiddeld dus minder uitersten van lichte en donkere delen heeft  wordt de foto beter en degene die je wilt vastleggen staat er beter op.


2.    Een tweede tip is flitsen. Normaal gesproken is bij opname in de buitenlucht flitsen niet nodig. Sterker, het verstoort vaak het beeld. Maar bij feller tegenlicht is een flits interessant. Men noemt het ook wel in flitsen. De flitser zorgt dan dat er meer balans komt tussen het totale beeld. Immers, het gemiddelde was feller dan het licht dat op het gezicht valt. Via de flitser breng je dan evenwicht in het gemiddelde. 


3.    Je kunt ook je camera op spotmeting zetten. Dit is een stand waarbij de camera niet het gemiddelde licht van het hele beeld berekent, maar slechts een klein deel. Focus dan op het gezicht van de persoon die je wilt fotograferen. De camera meet dan de hoeveelheid licht op het gezicht en stemt het daarop af. Druk je dan af, dan gaat het goed.


4.    Voor degene die een stap verder wil het volgende. Zet je camera eens op de A-stand. De meeste camera's hebben die stand. Ga vervolgens dicht bij de persoon staan. Maak een foto. Je kunt dan terugkijken hoe de foto gemaakt is. Bijvoorbeeld met een sluitertijd van 1/100 en een diafragma van f 5,6. Dus bij die sluitertijd en dat diafragma is het gezicht goed belicht. 
Zet nu de camera op de M-stand. En stel dan die sluitertijd en dat diafragma in op de camera. Nu kun je ook op een grotere afstand de foto maken en het gezicht van de persoon is goed belicht. Je kunt dan zelfs tegen een felle lucht in fotograferen. De belichting op het gezicht gaat dan goed. Een volgende keer zal ik verder ingaan op het effect van sluitertijd en diafragma.


De bijgevoegde foto is ook gemaakt zonder flitslicht en dus met natuurlijk licht. Door te spelen met het diafragma en de sluitertijd is het gezicht goed belicht en is de achtergrond eigenlijk wat overbelicht. Maar voor de sfeer van de foto is dat geen probleem. Wel zijn achteraf wat Photoshop-technieken toegepast. Maar niet om het licht te veranderen. Want dat was al goed.

Patty Bakker

1 februari 2016

Recentelijk een te gekke shoot gehad met Patty Bakker in de Tuinderij in de Lier. Een omgeving in 60-er en 70-er jaren stijl. Ik had er al eerder gefotografeerd met Monterey Pop Experience. De band met o.a. Alex van Elswijk. 

Dit blog gaat nu regelmatig gevuld worden met allerlei zaken. Op fotografiegebied, natuurlijk. Er staat weer het nodige te gebeuren. Een oproep op Facebook voor een speciale Witch shoot heeft veel respons opgeleverd. Daar komen minimaal twee shoots uit voort. Dan nog een dance-shoot en zo langzamerhand ga ik me ook opmaken van het jaarlijkse KWF-gebeuren. Dit jaar staan voor mij op het programma: Ruth Jacott, Rowwen Hèze, Rob de Nijs, de Kast en Jan en Annie. 

Ik ga je ook op de hoogte houden door uitleg bij de foto's over de Elinchrom HS port die ik voor Nikon heb aangeschaft. Hierbij is het mogelijk om foto's met een hoge sluitertijd in combinatie met flitslicht te schieten.